21
do, mrt
6 Nieuwe art.
Ook adverteren op de kabelkrant, deze website of op de radio? Klik hier voor meer info.

Voetbal
BURGUM - Vergeet de cijfers, onthoudt de wedstrijd. Die reclameslogan kreeg ik ooit mee van een verzekeraar, maar hij was naadloos van toepassing op de voetbalwedstrijd tussen de onder 11 ploegen van BBC en Eastermar, zaterdagochtend op het Burgumer Koningsland.  Die cijfers spraken duidelijk in het voordeel van de gasten, zij wonnen met 0-9, maar de wedstrijd was het aanzien meer dan waard, omdat er volop strijd geleverd werd en bij vlagen uitstekend werd gevoetbald.


'Eine reine Augenweide'
Eén moment uit de wedstrijd tussen de onder 11 teams van BBC en Eastermar staat mij zelfs na drie dagen nog helder op het netvlies geëtst. Eén van de Eastermar-spitsen heeft de bal in zijn eigen achterhoede opgepikt en begint een oogstrelende solo over bijna de hele lengte van het veld. Ik volg hem met mijn camera om vast te leggen hoe hij dat doet, hij is mij al eerder opgevallen deze morgen. Eén foto uit die korte serie, ik zit eigenlijk net wat te ver af, maar het kan ermee door, geeft precies aan wat hier gebeurt. Dit is een jongen, 'it is mar sa'n baaske', zouden wij hier te lande zeggen, die bewegingen in huis heeft waar je koud van wordt. Een prachtige, bijna volmaakt uitgevoerde slalom waarbij hij perfect in balans blijft, bal binnen-buitenkantje, met de armen als een kunstschaatser zijn slingerbeweging ondersteunend. Zoekt u vooral die ene foto even op in het rijtje, een schoolvoorbeeld hoe je een solo uitvoert, dwars door een toch niet misselijke verdedigingslinie. Ik weet niet meer of hij deze slalom ook voltooide met een treffer, maar eigenlijk doet dat er ook niet toe. Zoiets heet tegenwoordig een 'kippenvelmoment'. Mijn dag kan eigenlijk niet meer stuk, ik weet z'n naam niet, maar als hij dit leest zal hij misschien wel begrijpen dat dit over hém gaat. Wát een voetballer en dat op deze leeftijd. Maar als u deze kolommen met enige regelmaat leest, wat ik van ganser harte hoop uiteraard, zult wel meer van dit soort 'hors categorie-spelers' zijn tegengekomen, voetballers 'mei in fin mear as in bears'. Einde verslag. 

eerste helft
Nee, natuurlijk niet, niks einde verslag, dat zou de rest van zijn ploeg, Eastermar en de tegenstander, BBC, schromelijk te kort doen. Want ondanks het feit dat Eastermar ruim wint, terecht, de gasten zijn de betere ploeg, blijft het van begin tot eind een schouwspel dat alleszins de moeite waard is. Maar laten we bij het begin beginnen. Het is prachtig weer, zeker voor eind april, ook al is het veld nog kleddernat van de dauw en is het nog wat fris. Dat mag allemaal de pret niet drukken, het is uitstekend voetbalweer ook al vind ik kwart voor negen op een zaterdagochtend wat vroeg. Ik weet niet wat me te wachten staat, er zijn zoveel jeugdteams die ik graag eens aan het werk zou willen zien en als het een beetje kan zoek ik clubs uit de regio uit die tegen elkaar spelen, onder het motto 'twee vliegen in één klap'. BBC tegen Eastermar dus in dit geval. Het wordt al vrij snel duidelijk dat de gasten de ploeg zijn met de meeste potentie waar het voetbal betreft. Eastermar heeft het meeste balbezit, de ploeg pakt ook meteen het initiatief en vooralsnog is BBC gehouden om te verdedigen en tegen te houden. Zo nu en dan kunnen de Burgumers er uit komen op een lange bal naar voren. Maar het rendeert niet echt, de meeste acties stranden voortijdig in de goed opgestelde en trefzeker ingrijpende defensie van Eastermar.

solo
De openingstreffer in dit duel laat niet al te lang op zich wachten en hij is in feite illustratief voor wat komen gaat. Het is een prachtige solo-actie van een van de Eastermar spitsen: 0-1. De tweede is een natuurgetrouwe kopie van de eerste, opnieuw is het een fraaie individuele actie die leidt tot de 0-2.  De ruststand wordt bepaald op 0-3 en die goal is al even fraai, al is het deze keer een een soepel lopende combinatie die in een treffer resulteert.  Een combinatie over liefst vier schijven, ten teken dat het niet allemaal solisten zijn bij de gasten. Eastermar heeft zich dan al laten kennen als een uitstekende groep spelers die zowel individueel-technisch als team-tactich goed onderlegd zijn. BBC heeft de nodige moeite om zich de 'blaugieltsjes' van het lijf te houden. Wat de thuisclub mist is het combinatievermogen, er komt te veel op de schouders terecht van een paar spelers die over voldoende vermogen beschikken om het tegen hun opponenten met succes op te nemen. Niet dat ze daar nu meteen onder gebukt gaan heb ik de indruk. Hartstochtelijk aangemoedigd door hun supporters halen ze alles uit de kast om de tegenstanders af te stoppen en daarna zelf in de aanval te gaan. Maar dat laatste lukt maar mondjesmaat, daarvoor staat het bij Eastermar gewoon te goed. 

tweede helft
Het tweede bedrijf van deze ontmoeting is eigenlijk een voortzetting van het eerste, opnieuw blijkt dat de gasten de betere ploeg zijn en dat betekent dat de score gestaag oploopt. Ik zit stiekem te hopen op in ieder geval één Burgumer treffer, ik vind die nul, ook al is hij niet zichtbaar, een beetje vernederend en dat verdient BBC niet. De ploeg speelt naar beste kunnen en daar is eigenlijk helemaal niets mis mee, maar ze treffen in Eastermar op deze fraaie zaterdagochtend toevallig een tegenstander die simpelweg beter is. Het wordt 0-4 en 0-5 zonder dat de overigens uitstekende keeper van BBC daar iets aan kan doen, hij is kansloos als hij twee en soms drie Eastermarders op zich ziet afkomen. Maar hij heeft er daarvoor al een handvol prima kansen uit  gehouden door moedig in te grijpen. Nee, 'benaud' is deze jongeman zeker niet.  Een schot van afstand betekent 0-6 en nog is de doelpuntenhonger van de Eastermarders niet gestild. Uit een onoverzichtelijke scrimmage wordt het 0-7, de 0-8 is weer eens zo'n solo 'aus dem Lehrbuch', met andere woorden: een goal uit het boek met klassieke voorbeelden. En uit een corner wordt de eindstand op 0-9 bepaald. Eastermar gaat, zo hoort dat nu eenmaal, op jacht naar de felbegeerde 'dubbele cijfers', maar het is aan de BBC doelman te danken dat dat net niet lukt, het blijft bij die 0-9. Als de scheidsrechter fluit krijgen we nog de gebruikelijke penaltyserie, voor mij een mooie gelegenheid om van dichtbij beide keepers op de foto te zetten. En dan? Dan blijf ik zitten, ik heb al gezien dat de volgende wedstrijd 'moai grif' ook de moeite van het bekijken waard zal zijn: BBC tegen ONS. Als die net zo attractief wordt als deze, hoef ik vandaag niets meer te doen. Nou ja...

Binne Kramer